U narednim postovima ćemo se potruditi da vam predstavimo i neke od knjiga koje se bave tematikom aikidoa, japanskom tradicijom i ostalim temama koje mogu unaprediti naše znanje. Naravno da su u pitanju knjige koje su izdate u našoj zemlji.

Za početak predstavljamo knjigu “Aikido i harmonija prirode” od autora Micugi Saotomea u izdanju izdavačke kuće “Babun”.

Aikido Mitsigi Saotome

 

Knjiga “Aikido i harmonija prirode” otkriva dubokoumne filozofske i etičke principe otelovljene u veštini aikidoa i povezuje ih s prirodnim zakonima. Ovo je jedna od najjasnijih, najdubokoumnijih i najinspirativnijih knjiga koja je ikad napisana o aikidu, pa čak i o bilo kojoj ratničkoj veštini.

Autor otkriva da su fizičke kretnje aikida ovaploćenje principa duha. Sila napada se ne dočekuje agresijom, već se kontroliše i preusmerava pomoću sile i ravnoteže jednog kružnog pokreta. Tehnika aikida može da se shvati samo na osnovu njene ukorenjenosti u kosmičkom zakonu i prirodnim procesima. Posvećeno vežbanje i izučavanje aikida produbljuje naše razumevanje savršenstva ravnoteže koja vlada u prirodi i usklađuje nas sa okolinom, drugim ljudima i samim sobom.

Pored toga što je bogato ilustrovana autorovim crtežima, dijagramima, kaligrafijom i fotografijama s prikazima aikido tehnika, ova knjiga sadrži i istoriju aikida, anegdote iz života njegovog tvorca Moriheija Uešibe i prevode nekoliko njegovih predavanja.