Etika i ponašanje

Ponašanje i ophođenje u dođou

Ponašanje i “Rei”

Tokom uvežbavanja neke od japanskih borilačkih veština, unapređenje i upražnjavanje pravilnog stava, ponašanja i etikecije se smatra da ima jednak, ako ne i veći značaj od izučavanja fizičkih tehnika. “Budo počinje i završava rei-em”. Vežbačev svakodnevni stav i držanje se smatraju pravim pokazateljem njegovog razumevanja i napretka u veštini. Od samih članova dođoa se traži da se ponašaju u skladu sa tradicionalnim etičkim formama u i oko dođoa, u interakciji kako sa glavnim instruktorom tako i sa ostalim kolegama vežbačima. Isto važi i za goste dođoa.

Iako novi učenici ne moraju da znaju sve etičke forme na početku, od svakog novog člana se očekuje da ih nauči u razumnom vremenskom roku. Iako ti etički obrasci možda na početku izgledaju strano, oni nisu složeni i nakon kratkog vremena će postati sasvim prirodni.

Veoma je važno da na svoje sparing partnere gledate sa poštovanjem i sa zahvalnošću. Oni vam “pozajmljuju” svoje telo na korišćenje tako da zajedno vežbate i radite na napretku u veštini. Svi članovi se podstiču da budu svesni sposobnosti i ograničenja svojih partnera. Na treningu treba da date sve od sebe prilagodivši primenu svoje tehnike mogućnostima osobe sa kojom radite.

Dođo

Aikido trening se odvija u sali koja se na japanskom jeziku zove dođo (mesto puta). Dođo se smatra kao mesto učenja i samopročišćenja. Sam termin dođo znači više od običnog prostora u kome se vežba. On takodje uključuje i zajednicu vežbača koji proučavaju veštinu. Unapređenje međusobne saradnje i izbegavanje međusobnog nadmetanja se odražavaju na grupu u celini a ta uzajamna podrška se smatra veoma važnim elementom.

Smernice za naklon

Rei, ili naklon, se izvodi kao tradicionalni pozdrav i kao način da se izrazi poštovanje. Naklon u dođou nema nikakav religijski značaj.

Postoje dva osnovna načina naklona – iz klečećeg i iz stajaćeg položaja. Klečeći naklon je formalniji.

Zarei (klečeći naklon) Kada upražnjavati ovakav naklon?

  • kada prvi put stupate na strunjače i kada ih napuštate
  • na početku i na kraju treninga
  • prema partneru (ili partnerima) kada završite izvođenje tehnike
  • prema glavnom instruktoru (Sensei) kada pokaže tehniku
  • kada ste u nedoumici koji naklon je ispravan (jer je on formalniji)
  • pri ulasku i izlasku iz dođoa
  • kada privremeno napuštate strunjače i kada se vratite

Ritsurei (stajaći naklon) Kada se izvodi ovakav naklon?

  • kada ulazite i izlazite iz dođoa
  • kada privremeno napuštate strunjače i kada se vraćate

Generalno ponašanje u dođou

Dodjite u dođo ranije (pre nego što počne trening). Veoma je važno da budete spremni i da budete na strunjačama par minuta pre početka časa. Iskoristite vreme da se sami malo zagrejete ili sedite u seizu. Ispraznite svoj um od problema prethodnog dana pre početka časa. Linija sedenja se formira prema najstarijem učeniku. Zauzmite svoje mesto brzo i formirajte vrstu prema zvanjima svakog od vezbača (najstariji učenik sedi najdalje od ulaznih vrata dođoa).

Budite tačni. Čas počinje i završava formalnom ceremonijom. Veoma je važno da se stigne u dođo na sam početak časa. Ako ipak zakasnite, brzo se presvucite u vašu odeću za vežbanje (gi) i to uradite brzo i tiho. Ako su vežbe zagrevanja u toku, stanite na ivicu strunjača (ili sedite na kolena) sve dok vam glavni instruktor ne da znak da se priključite. Ako su se vežbe zagrevanja završile i čas je počeo, uradite kratko zagrevanje na ivici strunjača. Kada ste spremni da se pridružite ostalima, stanite na ivicu strunjača i sa pažnjom sačekajte instruktora da vam da znak. Kada dobijete odobrenje, uradite formalni sedeći naklon na ivici strunjača i hitro se pridružite ostalima. Krećite se brzo i tiho bez ometanja časa.

Ne napuštajte strunjače tokom časa osim u slučaju povrede ili bolesti. Ako je baš neophodno da to uradite dok traje čas, uvek obavestite instruktora da bi dobili dozvolu da napustite strunjače.

Ukoliko imate pitanje za instruktora tokom časa, sačekajte da on dodje u vaš deo dođoa (nemojte ga zvati preko drugih), naklonite mu se sa poštovanjem (stajaći naklon je sasvim dovoljan) i sačekajte da vam pridje. Sa poštovanjem ga pitajte za objašnjenja na vaša pitanja. Ako je ikako moguće, sačekajte kraj časa i onda mu postavite pitanja.

Nemojte učiti i korigovati druge vežbače osim u slučaju ako to instruktor zahteva od vas. Ako vi znate tehniku ili pokret koji se trenutno uvežbava i radite sa nekim ko to ne zna, možete mu pomoći vodeći ga kroz tehniku izvođenjem adekvatnih pokreta telom (koristite minimalnu verbalnu komunikaciju). Ni u kom slučaju nemojte korigovati ostale vezbače koji su po rangu stariji od vas.

Razgovor na strunjačama svedite na minimum. Aikido se može učiti jedino kroz fizičko iskustvo – instrukcije koje dobijate možete učiti jedino gledanjem i kroz telesni pokret a ne rečima. Ako je baš neophodno da porazgovarate sa nekim u dođou, neka taj razgovor bude kratak i koncizan. Kada razgovarate, činite to tiho da ne bi ometali druge vežbače.

Kada instruktor da znak da završite sa uvežbavanjem tehnike, završite započetu tehniku, naklonite se vašem partneru i brzo sedite u seizu sa ostalim vežbačima.

Ispravan način sedenja na strunjačama je u seizi (formalni sedeći položaj na kolenima). Ako imate povređena kolena, ili bilo kakav drugi problem sa vašim nogama, možete sedeti sa ukrštenim nogama (anza). Kada ste na strunjačama, nemojte sedeti sa nogama ispruženim ka čelu sale (shomen) ili prema instruktoru. Održavajte pažnju i pravilno držanje i ne naslanjajte se na zidove. Kada ste u dođou, izbegavajte da radite naklon sa leđima okrenutim ka čelu sale ili ka instruktoru jer se to smatra neljubaznim i neprikladnim.

Veoma je važno da održavate konstantnu pažnju sve vreme boravka u dođou.

Prilikom dobijanja ličnih instrukcija tokom časa, sedite u seizu i gledajte pažljivo. Formalno se poklonite ka instruktoru kada završi sa pokazivanjem. Kada instruktor pokazuje tehniku drugom studentu, možete zastati sa vašim vežbanjem i tiho i pažljivo posmatrati instrukcije.

Čišćenje dođoa. Dođo se čisti pre prvog i na kraju poslednjeg časa svakoga dana (važi za sale koje su namenske). Od svih članova se očekuje da učestvuju u čišćenju dođoa i strunjača. Pored čišćenja površine na kojoj se vežba, takođe treba čistiti kamizu i pod dođoa na kraju svakog dana.

Zaštita stopala. Kada niste na strunjačama, nosite papuče u svakom trenutku. Kada dolazite na strunjače (ili parket na kome se vežba), obuću poređajte uredno po ivici strunjača. Zori (ili tzv. japanke) su željeni oblik papuča u dođou.

Lična higijena i čistoća. Aikido trening uključuje konstantan telesni kontakt. Bitno je da vaše telo održavate čistim a nokte na rukama i nogama čistim i kratkim. Ako se mnogo znojite, ponesite mali peškir sa sobom i nosite ga unutar svoje odeće za vežbanje. Odeću za vežbanje održavajte čistom i redovno je perite.

Ako se razbolite, ako ste preumorni ili ako se povredite tokom časa i postanete nesposobni da nastavite vežbanje, zaustavite se, naklonite ka vašem partneru i kratko ga informišite o stanju u kom se nalazite. Ako je neodložno potrebno da napustite strunjače, obavestite instruktora pre nego što to uradite. Ako vam je potreban samo kratak odmor, naklonite se ka vašem partneru, pređite na ivicu strunjača (ali i dalje ostanite fokusirani na vežbanje u sali) i gledajte sve dok ne budete spremni da se vratite i nastavite sa vežbanjem.

Prijavite sve povrede instruktoru što je pre moguće (čak i one minorne).

Ako imate bilo kakav zdravstveni problem, ograničenje u vežbanju, raniju povredu ili neku novu povredu koja može imati uticaja na vežbanje, obavestite o tome instruktora pre nego što čas počne.

Članarina. Plaćanje članarine je do 10-og u mesecu. Novi članovi, koji dodju posle 15-og u mesecu, plaćaju članarinu za pola meseca. Svi ostali članovi, bilo kad da dodju u toku meseca, plaćaju pun iznos članarine. Ako imate neki problem sa izmirenjem članarine, obratite se instruktoru.