Da li ste znali da vežbanje na velikim vrućinama može dovesti u opasnost vaše srce i pluća?

Vežbanje uz visoku temperaturu vazduha podiže telesnu temperaturu i ubrzava rad srca.

U normalnim okolnostima telo se na takve okolnosti prilagođava veoma brzo. Međutim, ako ste vrućini izloženi predugo, mogu vam se dogoditi grčevi, iscrpljenost, pa čak i toplotni udar.

Da ne biste provodili divno letnje vreme u urgentnom centru, predlažemo vam da pročitate nekoliko saveta za bezbedno letnje vežbanje.

1. Idite rano ili kasno

Izbegavajte vežbanje kada je sunce u zenitu, a temperatura najviša, što je obično između 11 i 17 časova. Ako idete napolje u ovom periodu, izbegavajte direktno sunce i potražite hladovinu. Možda je i najbolje da kada je toplo vežbate u bazenu.

2. Nosite kremu za sunčanje

Krema za sunčanje vas neće rashladiti, ali će sprečiti opekotine koje mogu smanjiti sposobnost vašeg tela da reguliše temperaturu. Takođe, tako ćete se zaštiti od rizika dobijanja raka kože. Koristite one koji imaju zaštitni faktor 30 i mažite prema uputstvu.

3. Pijte dovoljno tečnosti

Tačnije, vode! Čak i kad niste žedni, pijte na svakih 15 minuta po koji gutljaj. Ako se mnogo znojite, uključite i sportska pića koja sadrže dodatne elektrolite i minerale.

4. Prikladno se obucite

Čak i ako mislite da vam crna bolje stoji, obavezno nosite belu ili majicu neke svetle boje. Tamne boje “upijaju” toplotu. Razmislite i o kupovini garderobe od laganih materijala koji upijaju vlagu.

5. Smislite rezervni plan

Isplanirajte da u najtoplijim danima vežbate kod kuće. Takođe možete otići u teretanu sa klima uređajima. Koristite traku za trčanje i energično hodajte. Vodite računa da imate adekvatne patike.

Još jedna varijanta je odlazak na bazen.

6. Ne preterujte

Kad se i asfalt topi jasno je da ne treba ići na trčanje ili upražnjavati bilo kakvu rekreaciju napolju. Ukoliko baš želite, možete istrčati nekoliko krugova, ali vodite računa o svakom znaku slabosti, glavobolje, vrtoglavice, grčeva, ubrzanog rada srca ili nagona za povraćanjem.

Ukoliko se to desi, sklonite se sa vrućine i pozovite nekog da vam pomogne. Pijte vodu i kvasite kožu kako biste se rashladili. Ako se ne budete osećali bolje ni posle sat vremena ili dobili temperaturu višu od 38 stepeni Celzijusa, odmah idite lekaru!

Preuzeto sa sajta B92